
Οι Έλληνες εργαζομένοι πλήρους απασχόλησης, με εξαίρεση την Πορτογαλία, είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στην ευρωζώνη. Λαμβάνουν το 48% των αποδοχών ενός απασχολούμενου στο Βέλγιο, το 52% του Σουηδού και μόλις το 41% των αποδοχών του Γερμανού εργαζόμενου.
Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται και οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων μερικής απασχόλησης που λαμβάνουν τις χαμηλότερες, μετά την Πορτογαλία και την Ισπανία, αμοιβές.
Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Σπίντλα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Από τα επίσημα στοιχεία που απέστειλε η Κομισιόν, προκύπτει ο παρακάτω συγκριτικός πίνακας:
Πίνακας: αμοιβές εργαζομένων σε ευρώ (2003):

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της μερικής απασχόλησης ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Σπίντλα σημειώνει: «Σύμφωνα με τη Eurostat, η μερική απασχόληση έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ. Η αύξηση της μερικής απασχόλησης έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών. Το 2005, το ποσοστό των ατόμων που απασχολούνταν μερικώς έφτασε το 18,4% στην EΕ των 25 σε σχέση με το 17,7% το 2004 και το 16,6% το 2002. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της ΕΕ με το χαμηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης (5% το 2005, 4,4% το 2002). Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα αυξήθηκε από 5% στο τρίτο τρίμηνο του 2005 στο 5,6% το τρίτο τρίμηνο του 2006. Από το τρίτο τρίμηνο του 2005 έως το τρίτο τρίμηνο του 2006, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης αυξήθηκε από 2,4% σε 2,8% για τους άνδρες και από 9,2% σε 9,9% για τις γυναίκες».
O κ. Δ.Παπαδημούλης σχολίασε ότι «τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανισοτήτων σε βάρος των εργαζομένων» και ότι «κονιορτοποιούν», όπως αναφέρει, τη δέσμευση των δύο μεγάλων κομμάτων για «πραγματική σύγκλιση».